Website maken software

Website maken software

Regelmatig krijg ik volgende stelling voorgeschoteld: “Waarom zou ik een website laten maken? Je hebt er toch helemaal geen webdesigner of bureau meer voor nodig.”

En het klopt! Tegenwoordig kan iedereen een website ontwerpen en bouwen zonder ook maar iets van ontwikkeling of codering te kennen.

Het klopt dat je met een website maken software een prachtige en mooi uitziende website zelf kan bouwen. Het is echter wel belangrijk om ook vooraf te weten welke eventuele gevolgen komen kijken bij deze website maken software.

Zelf heb ik ook ooit in je schoenen gestaan. Voor mijn eigen organisatie ben ik jaren geleden zelf aan de slag gegaan met een online tool om zelf onze website te bouwen. Dit artikel schrijf ik dus ook volledig aan de hand van mijn eigen ervaringen.

Een website builder is gemakkelijk om je website te maken.

Er zijn verschillende software om websites te maken ter beschikking, en het zijn er te veel om ze allemaal op te noemen. De grootste speler is misschien Wix maar ook Jouwweb, Jimdo, Squarespace, Weebly (waar ik “ervaring” mee heb) en andere builders zijn eenvoudig te vinden. Veel mensen denken ook dat ze een website gebouwd hebben met WordPress. Als je je website bouwt met WordPress.com is het echter niet dezelfde WordPress die veel webdesigners gebruiken.

Je hoeft ook niet enorm technisch onderlegd te zijn om software te gebruiken om je website te maken. De meeste website builders maken het enorm gemakkelijk met een drag & drop systeem om een professionele website te ontwerpen, zonder dat je ook maar iets van enige code moet kennen.

Weet je wat het mooiste is? Ze doen het ook nog allemaal gratis voor jou. Zowel je website als de hosting krijg je gewoon in de schoot geworpen.

Dit klinkt allemaal geweldig, niet? Dan heb je nog gelijk ook. Een gratis website klinkt enorm veelbelovend en ik dacht in het begin ook dat ik in de hemel terecht kwam. Intussen heb ik de impulsiviteit die ik toen had aan de kant gezet en gemerkt dat er veel van het verhaal niet klopt.

Als je een website gaat bouwen voor de lokale visclub dan is een website builder iets geweldigs. Wil je echter dat je website staat voor de succesvolle ondernemer die je bent, dan denk je best tweemaal na voor je zelf aan de slag gaat.

SEO met website maken software

Ondanks dat Google de laatste jaren is gaan inzetten op de inhoud van je website, eerder dan de technische kant moet je toch opletten om hoger te scoren in Google met een website builder.

Wat mij op een bepaald moment frustreerde was dat mijn website enorm traag was. Laat nu de snelheid toevallig ook één van de belangrijkste factoren zijn voor de positie van je website op Google.

Website maken software
Screenshot van een snelheidstest op een website gemaakt met een website builder. Je hebt er geen invloed op. Deze website is grandioos gebuisd in de snelheidstest.

Niet enkel is de snelheid belangrijk voor de ranking maar ook voor de ervaring van de bezoekers aan je website. Het is bewezen dat voor elke seconde dat bezoekers moeten wachten tot je pagina geladen is, er 7% reeds wegklikt.

Indien het toch allemaal zo gemakkelijk zou zijn om een website te maken met een website builder, dan zouden er toch geen duizenden artikels geschreven zijn over zoekmachineoptimalisatie, niet?

Ook door het lezen van al deze in tips, hints en tricks over SEO besefte ik dat ik verkeerd bezig was omdat alle belangrijke mogelijkheden gewoon niet voorhanden waren in mijn website builder, of toch niet zonder er voor te moeten betalen.

Website maken software is gratis

Dat is ook waar ik mij in het begin heb door het laten vangen, het is in ieder geval een effectieve verkooptechniek die mij alvast over de streep trok.

Je moet dat gratis echter met een grote korrel zout nemen. Als zij dat echt gratis echt zouden doen dan zouden ze onmiddellijk de Nobelprijs verdienen. Er kwamen bij mij heel wat verborgen kosten aan het licht naarmate ik de website verder wou uitbouwen.

Voor mij begon het al met de eerste stap want ik wou uiteraard mijn domein koppelen aan mijn website om zo het gratis domein te verbergen. Dat was al de eerste keer dat ik moest betalen.

Vervolgens dacht ik: “Ik neem een abonnement dan heb ik meer functies”, maar ook dat viel tegen zodra ik meer wou bereiken met de website. Voor elke functie die ik op andere website zag, en ook op de website van mijn organisatie wou, moest ik nogmaals bijbetalen.

Het waren dan misschien geen enorm hoge bedragen, maar als je alles begon op te tellen kwam ik al snel aan een jaarlijkse kost die dubbel zo hoog lag als wat ik oorspronkelijk had verwacht bij het afnemen van het abonnement. Ook was de kwaliteit die geleverd werd bij deze betaalde functies van bedenkelijk niveau.

Één van de voordelen van een website builder, is dat je ze ook een gratis domeinnaam geven. Nu ja domeinnaam, elk domeinnaam verwijst naar de software. Indien je dit al wil wijzigen ben je al aan het betalen, zoals ik boven al schreef.

Los van het feit dat een eventueel gratis domeinnaam www.fairwebdesign.weebly.com verre van professioneel overkomt bij klanten, worden deze domeinnamen ook niet snel geïndexeerd door Google.

Indien je toch kiest voor een gratis versie, van welke website maken software ook, zal je er de reclame op je website moeten bijnemen. Deze reclame oogt niet enkel onprofessioneel, maar is ook enorm lastig voor je bezoekers want ze hebben niet om deze reclame gevraagd.

Ik dacht in het begin ook dat het allemaal vanzelfsprekend was om een website te bouwen, maar er kwam toch een serieuze leercurve aan te pas, zeker naarmate mijn website uitgebreider werd. Tenzij je tijd volledig gratis is, moet je toch heel wat investeren in de leercurve en vervolgens het maken van je website. Tijd die je misschien liever steekt in het uitbouwen van je onderneming of organisatie.

Website maken software
De effectieve kosten als je iets wil wat op een website lijkt. Voorts zijn er nog bijkomende kosten als je extra functies wil.

Kiezen uit een sjabloon of template

Hier gaan we weer met het geweldige verhaal van de sjabloons of templates. Alsof anderen beter weten wat er op je website moet staan.

In het begin moet je kiezen uit enkele sjablonen, het is aan jou om je website aan het sjabloon aan te passen. Ik ben van mening dat dit zeer frustrerend is, want dient je website zich niet aan te passen aan je onderneming, in plaats van andersom?

Op een bepaald moment was de website van mijn organisatie ook aan het groeien, en gaf de website builder gewoon niet genoeg flexibiliteit. Zo werd bijvoorbeeld het menu in de header gewoon afgebroken waardoor niet alles getoond werd, er werd ook gewoon geen alternatief aangeboden om dit menu uit te breiden.

Deze manier van werken verkleint alvast de houdbaarheidsdatum van je website. Net als je succesvolle onderneming zal je je website willen laten meegroeien, houd er echter rekening mee dat je op een bepaald moment komt vast te zitten en je van vooraf aan opnieuw moet beginnen.

Ik twijfel eraan dat jij als succesvol ondernemer de tijd hebt om je website elk jaar, of om de twee jaar, opnieuw te bouwen. Ik heb voor mijn organisatie ongeveer elk 1,5 jaar opnieuw een website gebouwd, tot grote ergernis achteraf. Maar ja, toen wist ik ook nog niet beter, en bleef ik maar koppig vasthouden aan de website maken software, omdat ik dacht dat dat de beste keuze was.

Website maken software
Screenshot van een laadscherm van elke aan te passen pagina. Bij momenten kan het enorm lang duren, of je pagina wordt gewoon niet opgeslagen wegens de traagheid van de software.

Je website moet responsief zijn

Dit was nog iets waar het schoentje begon te knellen op een bepaald moment. Steeds meer gebruikers van het internet gebruiken hun mobiel om informatie op te zoeken. Dat wil zeggen dat een responsieve website belangrijk is.

De meeste website builders beweren dat je website er op elk toestel geweldig uitziet. Ze doen hun best, maar het is niet helemaal waar.

Mijn website zag er op de smartphone niet uit zoals ik zou willen dat die er uitzag. Het jammerlijke was dat ik dat zelfs niet kon aanpassen omdat het allemaal automatisch gebeurde.

Voor de websites die ik nu maak, maak ik gebruik van een responsief design. Dit wil zeggen dat de pagina elementen worden gepositioneerd ten opzichte van het scherm van het apparaat waarmee de website bezocht wordt.

Omdat de website builders gebruik maken van een absolute positionering zal je website zich niet volledig aanpassen aan de schermgrootte van de gebruikers, en is je website dus eigenlijk niet responsief.

Als je website gebruik maakt van absolute positionering, is deze dus onvermijdelijk minder mobielvriendelijk, wat dan ook weer leidt tot een lagere ranking in Google.

Klantenservice

Welke service?

Als ik met een probleem zat kon ik gewoon bij niemand terecht, tenzij op een open forum, maar ook daar werd ik meestal niet wijzer. Hoe kan het ook, de professionals zijn immers niet actief bezig met dergelijke software en houden zich ook niet bezig met dergelijke forums.

Voor deze website builders staat kwantiteit boven kwaliteit, ze willen gewoon zoveel mogelijk websites “verkopen”  en dat gaat ten kosten van de service. Als ik al eens antwoord kreeg, dan was het een standaard mailtje met een link naar het open forum.

Ik dacht dat het aan mij lag, maar ik was blijkbaar niet de enigste. Bij het lezen van alle negatieve feedback, die er gegeven werd op o.a. trust pilot, leerde ik al snel dat service onbestaande is en dat ik andere oplossingen moest vinden.

Het is logisch dat niet elke ondersteuning gratis is, je kan immers niet verwachten dat iemand anders je website gaat bouwen. Als je vast zit is er zelfs geen mogelijkheid, om indien nodig, betaald advies te krijgen, waardoor mijn website eigenlijk een doodlopend straatje was ingelopen.

Professioneel overkomen is onmogelijk

De bedrijven actief met website maken software steken niet onder stoelen en banken dat ze goedkoop en zelfs gratis zijn. Integendeel zelfs, het zijn hun grootste marketing technieken.

Begrijp me niet verkeerd, als jij je website op een goedkope manier wil laten maken wil het niet zeggen dat je onderneming geen kwaliteit levert. Goedkoop is echter niet de term die je wil koppelen aan je onderneming. Bovendien is het algemeen geweten dat je een makkelijke manier gekozen hebt om je website te bouwen.

Je toont dus eigenlijk aan de bezoekers van je website dat je weinig tijd, nog geld hebt geïnvesteerd in het maken van je website. Elke ondernemer die een succesvolle onderneming wil runnen en uitbouwen wil dit uiteraard niet uitstralen.

Website maken software
Een typische footer op een gratis website van een website builder. Om deze te verwijderen moet je al een eerste keer betalen.

Conclusie

Ik ben zeker en vast van mening dat er ergens wel een website maken software is, die past bij organisaties met een beperkt budget en voor wie het niet belangrijk is dat ze hun website in de toekomst kunnen uitbreiden. Zoals ik in het begin van het artikel aanhaalde is het ideale oplossing voor de plaatselijke visclub (met alle respect voor de visclubs).

Wil jij in de toekomst echter scoren met je website, dan zou ik toch twee keer nadenken alvorens je je tijd en energie steekt in het zelf bouwen van je website met een website builder.

Website maken software
Geschreven door: Ward Reekmans
Ward richtte Fairwebdesign op nadat hij persoonlijk ondervond hoe moeilijk het was om een website te maken voor zijn VZW.
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email