Wat is affiliate marketing

Wat is affiliate marketing

Opstaan op een goddeloos uur. Naar kantoor rijden of liever sluipen door het drukke verkeer, de baan vol met andere half slapende pendelaars. Je vervolgens door de ene na de andere binnenkomende e-mail worstelen, totdat je er op het einde van je werkdag kan aan te ontsnappen om je terug door dat verkeer te worstelen.

Klinkt het allemaal verschrikkelijk?

Wat als je, in plaats van de eentonigheid van deze ratrace, op elk moment en overal geld zou kunnen (bij)verdienen – zelfs als je slaapt? Dat is het concept achter affiliate marketing.

Affiliate marketing is een populaire tactiek om de verkoop van diverse aanbieders te stimuleren en aanzienlijke online inkomsten te genereren. Deze nieuwe vorm van reclame heeft intussen zijn vruchten afgeworpen voor zowel de verkoper als de partner (jij).

Wat is affiliate markting?

Affiliate marketing is het proces waarbij een je een commissie verdient door het op de markt brengen van de producten van een ander persoon of bedrijf.

Je zoekt gewoon naar een product dat je leuk vindt, promoot dat product en verdient een deel van de winst van elke verkoop via je website. De verkopen worden bijgehouden via gelieerde links van de ene website naar de andere.

Eenvoudig, niet? Dat is het ook, maar de vraag, wat is affiliate marketing, is nog steeds niet volledig uitgelegd.

wat is affiliate marketing
Promoot producten en diensten van anderen op je website en verdien een commissie.

Hoe werkt affiliate marketing?

De eerste stap bij de vraag, wat is affiliate marketing, is een antwoord geven op de vraag hoe het werkt.

Affiliate marketing werkt door de verantwoordelijkheden van productmarketing over verschillende partijen te spreiden, hierdoor slaagt affiliate marketing erin om de capaciteiten van verschillende individuen, waaronder jij, te benutten voor een effectievere marketingstrategie en tegelijkertijd jou een deel van de winst uit te keren.

Bij affiliate marketing zijn er steeds drie verschillende partijen nodig:

 1. Verkoper en productontwikkelaars, de adverteerder genaamd
 2. Jij, de publisher of partner genaamd
 3. De consument, of de bezoeker van je website.
 

1. Adverteerder

De adverteerder, of het nu een kleine of een grote onderneming is, is een verkoper, handelaar, productontwikkelaar of detailhandelaar die één of ander product verkoopt. Het product kan alles zijn zijn, van huishoudelijke artikelen tot make-up en kledij, maar ook andere gespecialiseerde producten en zelfs digitale producten zijn mogelijk.

De adverteerder kan bijvoorbeeld een beginnende onderneming zijn die een nieuw publiek wil bereiken via je website maar ook een reeds goed gekende grote onderneming.

2. de partner of publisher.

Dat ben jij, de eigenaar van de website. Jij gaat het product van de adverteerder op een aantrekkelijke manier bekend maken aan de consument, de bezoekers van je website. Met andere woorden je gaat de producten van de adverteerder promoten om consumenten ervan te overtuigen dat het waardevol is voor hun. Als de bezoeker van je website het product koopt dan ontvang je een percentage van de opbrengst.

Affiliate partners werken voor een specifieke doelgroep of niche waarin de doelgroep van de website interesse heeft. Op die manier creëer je van je website een persoonlijk merk waardoor je makkelijker consumenten kan aantrekken omdat je kennis van zaken aantoont.

3. De consument.

Of de consument het nu weet of niet, zij (en hun aankopen) zijn de drijvende krachten achter affiliate marketing. Jij deelt de producten van de adverteerders met de consument op je website.

Wanneer consumenten het “gepromote” product kopen, deelt de verkoper de winst met jou.

Het kan zijn dat je ervoor kiest om open kaart te spelen met de bezoekers van je website, en vertellen dat je een commissie ontvangt voor elke verkoop. Het kan ook zijn dat de consument niet weet dat er een marketingstructuur zit achter zijn aankoop.

In ieder geval zal de consument geen extra’s betalen voor het product dat via jouw website wordt verkocht. De consument koopt gewoon op de website van de adverteerder net zoals deze dat zou doen als hij/zij rechtstreeks op de website van de adverteerder was terechtgekomen.

affiliate marketing
Zoek producten die bij je website horen en verwerk ze in artikels.

Hoe word je betaald?

De meest gestelde vraag bij wat is affiliate marketing, is vanzelfsprekend: “hoe word ik betaald?”.

Het is een snelle en goedkope methode om geld te verdienen zonder het gedoe van daadwerkelijk een product te verkopen. Daarom is het een aantrekkelijke manier als je je inkomen wil verhogen.

Het antwoord is echter iets complexer. De consument hoeft het product niet altijd te kopen om een commissie te ontvangen. Afhankelijk van het programma of de adverteerder wordt de commissie op een andere manier gemeten.

Je kan op verschillende manieren een commissie verdienen:

1 Betaald per verkoop.

Dit is de meest voorkomende vorm van commissies. Bij dergelijk programma betaalt de adverteerder je een percentage van de verkoopprijs zodra de consument een product heeft gekocht door op de link te klikken van je website.

Het mooie aan dit is dat de consument niet noodzakelijk het gepromote product moet kopen. Als de bezoeker van je website via een link terechtkomt op de website van de adverteerder, dan krijg je commissie op alle aankopen gedaan op die website. Dus als je een koffiepot promoot maar de consument koopt een opblaasboot krijg jij evenzeer een commissie, zolang de consument maar via je website doorgelinkt wordt.

Wat nog meer is, de bezoeker die via een link op je website naar de website van de adverteerder is gelinkt wordt gedurende X aantal dagen onthouden. Dus als de consument binnen deze termijn terug de website van de adverteerder bezoekt dan ontvang je ook een commissie.

2. Betaald per lead.

Een complexer systeem, pay-per-lead affiliate-programma’s compenseren de affiliate op basis van de conversie van leads (inschrijvingen, achterlaten e-mail adressen, ….).

In dit systeem moet je de bezoeker van je website overhalen om de website van de verkoper te bezoeken om een bepaalde actie te doen. Dit kan gaan van het invullen van een contactformulier, het aanmelden voor een gratis proefversie van een product, abonneren op een nieuwsbrief en zelfs het downloaden van software of bestanden.

3. Betaald per klik.

Als je website op termijn gegroeid is en enorm veel bezoekers heeft, dan zou je kunnen onderhandelen met adverteerders. Dan word je niet betaald per aankoop of per lead maar krijg je al een commissie per bezoeker die je naar de website van de adverteerder lijkt.

Deze vorm van affiliate marketing is weggelegd voor de grotere websites en blogs, zij die veel bezoekers aantrekken dus. Met veel bedoel ik duizenden per maand.

Waarom starten met affiliate marketing?

Na “wat is affiliate marketing”, is “waarom je er mee moet starten?”, nog zo’n vraag die veel gesteld wordt en eigenlijk heel logisch is. Onder geef ik enkele redenen waarom je ermee moet starten.

1. Passief inkomen.

Ondanks dat je voor elke “normale” baan moet werken om je geld te verdienen, krijg je bij affiliate marketing de mogelijkheid om geld te verdienen terwijl je slaapt.

Het enigste wat je moet investeren is je tijd. Door je tijd te investeren zal op termijn deze tijd zich omzetten in rendement. Je gaat zelfs commissies verdienen zonder dat je achter de computer zit.

Er wordt wel eens gezegd “time is money”, dat is in dit geval zeker waar.

2. Geen klantenondersteuning.

Jij als “publisher” of “partner” gaat niet direct verkopen aan de bezoeker van je website. Je leidt ze immers naar de website van de adverteerder.

Het zijn de adverteerders, dus de verkopers en de bedrijven, die de diensten aanbieden die met de consumenten in contact komen en moeten zorgen dat ze tevreden zijn met de geleverde producten of diensten.

Het is enkel je taak om de bezoeker van je website door te linken naar de website van de verkoper.

3. Kies waar je werkt

Je kan gewoon werken waar je maar wil. Doe je dit het liefste in bed in de zetel of in je favoriete café? Het maakt allemaal niet uit, je kiest zelf waar je aan de slag gaat.

4. Zeer lage opstartkosten

Terwijl je voor een andere onderneming al een aanzienlijk budget moet neertellen voor je ook maar een product kan verkopen, is affliate marketing een manier om snel en goedkoop van start te gaan. Je moet enkel beginnen met je website en artikels schrijven.

5. Flexibel

Omdat je eigenlijk aan de slag gaat als freelancer kies je niet alleen waar en wanneer je werkt maar je kan ook de producten kiezen die je wil promoten.

6. Je verdient op basis van prestaties

Waar je bij een andere job uren moet werken en de extra verdiensten naar anderen vloeien, is affiliate marketing puur gebaseerd op jouw prestaties. Met andere woorden je krijgt terug wat je erin stopt.

Hoe meer boeiende artikels en campagnes je maakt hoe groter de kans is dat je ermee gaat verdienen. Je wordt uiteindelijk betaald voor het geweldige werk dat je met een passie doet!

7. Onderschat de kracht van SEO niet

Je hebt de mogelijkheid om veel bezoekers aan te trekken via de zoekmachines zoals Google als je zorgt dat je website SEO vriendelijk is. De tijd dat je speciale technische trucjes moest uitvoeren om te scoren op Google is gelukkig voorbij. Tegenwoordig heeft het allemaal te maken met je website te verbeteren voor je bezoekers.

Het is dus niet zo dat je een specialist moet zijn om te scoren. Mensen gaan op zoek naar online informatie daarom is het ook belangrijk dat de informatie op je website hetgeen is waar de gebruikers van het internet naar op zoek zijn.

Wist je trouwens dat je bij een website van Fairwebdesign een interessant en gebruiksvriendelijk meetinstrument in je website krijgt? Op die manier kan je zelf meten of je artikel aantrekkelijk is voor de zoekmachines.

Wat is affiliate marketing
Er zijn verschillende redenen waarom je moet starten met affiliate marketing.

Wie kan starten met affiliate marketing?

Uit de vraag:  “Wat is affiliate marketing?”  komt logischerwijze: “Voor wie dit allemaal weggelegd?”.

Het antwoord is eenvoudig, iedereen kan hiermee aan de slag. Als jij gemotiveerd bent om je website uit te bouwen en te onderhouden, artikels te schrijven, mensen te informeren over waar je goed in bent, dan is dit iets voor jou.

 • Zo kunnen professionals hun website gebruiken als een soort kenniscentrum en artikels schrijven met links naar diverse adverteerders. Pedicuregroep is een affiliate website ontwikkelt door Fairwebdesign.
 • Je bent een vereniging en wil met de website van je vereniging een vorm van inkomen creëren? dan kan dit ook met Affiliate marketing. Je hebt waarschijnlijk tal van leden die hieraan kunnen meewerken en dan zou het wel eens sneller kunnen gaan dan je zelf denkt. Je laat je leden allerlei interessante artikels schrijven en delen en je bent vertrokken.
 • Ben je een individueel persoon met toffe hobby of passie? Dan kan je deze passie delen met de rest van de wereld, door middel van je eigen blog. Je kan dan gaan kijken welke producten of diensten er allemaal van toepassing zijn op je hobby of passie om deze producten vervolgens te verwerken in je blogposts. Fairwebdesign kan volgende week je professionele blog online hebben en deze is nog betaalbaar ook.
wat is affiliate marketing
Iedereen kan starten met affiliate marketing.

Hoe affiliate marketing beginnen?

Nu je het antwoord kent op de vraag, wat is affiliate marketing, wil je meer dan waarschijnlijk zelf aan de slag.

1. Website of laten maken

Je kan er uiteraard niet mee beginnen zonder dat je een website hebt, toch niet als je affiliate marketing wil doen via je website of blog.

Let echter op dat je het juiste platform kiest, als je via online gratis hebbedingetjes gaat dan kan het zijn dat je blog niet zal scoren. Deze zijn dan misschien wel het goedkoopste maar of je er mee zal scoren op Google is nog maar de vraag. Fairwebdesign kan je helpen met het ontwikkelen van je website of blog die bovendien ook betaalbaar is.

2. Je aanmelden bij een affiliate netwerk

Het is niet zo dat alle adverteerders zomaar met je in de boot gaan. Je zal je eerste moeten aanmelden bij een adverteerder of een adverteerders netwerk. Eerst zal het netwerk zelf kijken of je website voldoet en vervolgens kan je hun adverteerders aanspreken.

Als jij aanklopt bij een adverteerder met een website waar geen informatie is op terug te vinden of die onvoldoende uitgewerkt is, dan zullen ze je niet weerhouden. Daarom raad ik aan om duidelijk op je website te omschrijven wie je bent, wat je doet, en zorg ook zeker dat je enkele artikels geschreven hebt waaruit blijkt dat je de kennis van zaken hebt.

Het kan ook zijn dat men je vraagt hoe jij een meerwaarde kan bieden aan de adverteerder of welke producten je gaat promoten. Daarom is het belangrijk dat jij kennis van zaken kan aantonen over jouw vakgebied & niche maar ook de producten gelinkt aan je niche.

Dit klinkt misschien al heel wat werk maar boven heb ik al uitgelegd dat tijd eigenlijk het enigste is wat je moet investeren. Kan je geen tijd investeren dan is het misschien niet de moeite om ermee te starten.

Misschien is het ook een goed idee om je aan te sluiten bij verschillende netwerken & adverteerders zitten zodat je niet op één paard moet gokken.

Volgende netwerken zijn mogelijkheden waar je je als partner kan aanmelden:

 • bol.com – zij hebben hun eigen netwerksysteem opgestart. Dit is voor elke website een interessante partner omdat zij een uitgebreid productengamma hebben en dus ook wel iets te bieden hebben voor elke niche. In het partnerprogramma vind je veel hulpmiddelen om hun producten te promoten op je website of blog.
 • Daisyon: Dit is een netwerk met tal van Belgische en Nederlandse verkopers.
 • Tradetracker: Dit kan je eigenlijk vergelijken met Daisycon, ook hier vind je tal van Belgische en Nederlandse verkopers.
 • Ook op Tradedoubler vind je tal van verschillende handelaars terug.
 • Één van de grotere netwerken is awin, hier vind je ook grotere internationale spelers.
 

Ga gerust eens kijken bij deze netwerken en zie welke interessant zijn om je aan te melden. Aanmelden kost gewoonlijk niets enkel Awin vraagt, bij het schrijven van dit artikel, een kleine bijdrage.

Elk van deze netwerken hebben hun eigen kenniscentrum, leggen je in detail uit hoe ze werken en hoe je links moet leggen naar de producten van de verkopers actief in hun netwerk.

Besluit

Affiliate marketing is de ideale oplossing als je meer controle wil krijgen over je eigen inkomen en dat waar en wanneer je maar wil.

Door samen te werken met een verkoper, kan een gemotiveerde affiliate een passief inkomen verwerven en dit waar en wanneer je maar wil zonder dat je je zorgen moet maken over het product of aangeboden dienst.

Hoewel het succes afhankelijk is van de tijd die je er investeert, is het een effectieve manier om geld te verdienen of het nu in hoofd, bijberoep of zelfs een uit de hand gelopen hobby is.

Met Fairwebdesign krijg je alvast de nodige tools op je dashboard waardoor jij je artikels kan optimaliseren aan de zoekmachines.

Wat is affiliate marketing
Geschreven door: Ward Reekmans
Ward richtte Fairwebdesign op nadat hij persoonlijk ondervond hoe moeilijk het was om een website te maken voor zijn VZW.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email