Wat is een blog?

wat is een blog

Wat is een blog?

Weet je niet wat een blog is? Dan ga je er alles over lezen in dit artikel. Toen bloggen begon in 1994, was het meer een persoonlijk dagboek dat mensen online deelden. In een online dagboek, je blog, kan je praten over het dagelijkse leven of dingen die je aan het doen bent.

Op een bepaald moment zag men een kans om informatie op een nieuwe manier online te communiceren. Zo begon de prachtige wereld van bloggen. Vandaag zijn er intussen al meer dan 570 miljoen blogs te vinden op het internet.

Wat is het doel van een blog?

Er zijn verschillende redenen om een blog te starten. Veel ondernemers maar ook particulieren starten met bloggen omdat het geld kan opleveren, soms zelfs veel geld. Hoe meer artikels je schrijft op je blog hoe hoger je gaat scoren op Google. Kortweg, je gaat je zichtbaarheid en bij gevolg je vindbaarheid vergroten.

 • Als bestaande onderneming wil je dat je klanten je producten en diensten blijven kopen.
 • Als nieuwe onderneming vertrouw je op je blog om potentiële klanten te bereiken en hun aandacht te trekken.
 • Met een persoonlijke blog wil je verdienen door het schrijven over je passie.
 

Het belangrijkste doel van een blog is dus om je in contact te brengen met je doelpubliek. Een ander doel is om meer verkeer naar je website te leiden en hoogwaardige leads voor je onderneming te creëren.

Hoe vaker en beter je blogberichten zijn, hoe groter de kans dat je website ontdekt en bezocht wordt door je doelgroep. Dit betekent dat een blog een effectieve tool is voor het genereren van leads.

Voeg een geweldige “call-to-action” toe aan je inhoud, en het zal je websiteverkeer omzetten in hoogwaardige leads. Met een blog kan je ook je “niche-autoriteit” onder de aandacht brengen en aantonen dat je een specialist ter zake bent.

Wanneer je je nichekennis gebruikt voor het maken van informatieve en boeiende berichten, creëer je vertrouwen bij je doelpubliek. Goed bloggen zorgt ervoor dat je geloofwaardiger overkomt, wat vooral belangrijk is als je website nog jong en vrij onbekend is. Het zorgt tegelijkertijd dat je online aanwezig en vindbaar bent.

Wat is een blog en waarin verschilt het met een website?

Veel mensen vragen zich nog steeds af of er een verschil is tussen een blog en een website. Wat is een blog en wat is een website? Het is nog uitdagender om vandaag onderscheid te maken tussen de twee. Veel ondernemingen integreren blogs ook in hun websites, waardoor de twee nog meer verward raken.

Wat onderscheidt blogs van websites?

Een blog heeeft regelmatig updates nodig. Goede voorbeelden hiervan zijn foodblogs met recepten of een onderneming die schrijft over hun branchenieuws.

Blogs bevorderen ook de betrokkenheid van je lezers. Lezers hebben de kans om opmerkingen te maken. Blog-eigenaren werken hun site regelmatig bij met nieuwe blogberichten.

Aan de andere kant bestaan websites uit inhoud die op statische pagina’s wordt gepresenteerd. Eigenaars van statische websites werken zelden hun pagina’s bij.

Vanuit het perspectief van een bezoeker aan je website, verandert de inhoud op een statische site niet van het ene bezoek na het andere. Terwijl bij een blog de inhoud dagelijks, wekelijks of maandelijks wijzigt.

Dus simpel uitgelegd, een website is in site die nooit verandert en een blog is iets waar regelmatig nieuwtjes gepubliceerd worden. Op het web maakt het eigenlijk geen noemenswaardig verschil, een blog is eigenlijk enkel een website die continu in beweging is.

wat is een blog
Beter scoren op Google door het schrijven van artikels.

Wat is bloggen?

In het begin van de jaren 2000 ontstonden blogs in verschillende vormen toen er o.a. verschillende politieke blogs werden geboren. Er verschenen ook blogs met handleidingen.

Wat is de definitie van een blog

Een blog is een verzameling van artikels, weetjes en nieuws dat je regelmatig aanpast. Dit houdt in dat je een website moet hebben waarin je beschikt over de nodige tools om het schrijven, plaatsen, koppelen en delen van inhoud op internet gemakkelijker te maken.

Waarom is een blog zo populair?

Het is belangrijk om te vermelden dat de populariteit van bloggen met de dag groeit. Om de vraag ‘wat is een blog’ te beantwoorden, moeten we kijken naar de factoren achter deze stijging.

 • Door te bloggen, zagen onderneming een positieve manier om de klantentevredenheid te verbeteren. Een blog helpt je onderneming om je klanten op de hoogte te houden. En hoe meer mensen je blog/website bezoeken, hoe meer bekendheid en vertrouwen je onderneming krijgt.
 • Persoonlijke en gespecialiseerde bloggers zagen het potentieel om meer mensen te bereiken die geïnteresseerd waren in specifieke onderwerpen. Via een blog kunnen bezoekers reageren en interactie hebben met jou, waardoor je een netwerk van loyale volgers kunt creëren en er dus ook iets aan kan verdienen.
 

Wist je dat je met bloggen geld kan verdienen? Zodra je blog genoeg aandacht en fans heeft, zijn er verschillende manieren om geld te verdienen met je blog. Via je blog kan je je diensten aanbieden,  producten verkopen of zelfs via een affiliate programma reclame maken voor anderen.

Wanneer ben je een blogger?

In de afgelopen tijd zijn bloggers om verschillende redenen beroemd geworden. Bloggen is voor velen een alternatieve carrière of een side-gig (bijberoep) geworden. Meer en meer mensen zien de voordelen en willen gaan bloggen, ook jij kan er eenvoudig mee starten.

Dus wie zijn bloggers? Bloggers zijn mensen die graag hun kennis of delen van hun persoonlijk leven met je delen. Ze posten over verschillende onderwerpen, van kunst, huisontwerpen, timmerwerk en financiële artikelen. Bloggers zijn mobiel en hoeven niet op één plek te zijn. Ze leven op internet!

Definitie van een blogger

Je bent een blogger als je een blog of een website beheert en je je kennis of mening over verschillende onderwerpen deelt met je doelgroep en volgers.

Waarom bloggen veel mensen tegenwoordig?

Moet je een eigen blog willen hebben? Ja!

De meeste mensen maken tegenwoordig blogs om verschillende redenen. Iedereen heeft wel een verhaal te vertellen. Via het internet kunnen bloggers met een groot aantal mensen communiceren.

Waarom is bloggen zo populair?

Dankzij een blog kan je praten over elk onderwerp waarin je bent geïnteresseerd, maar er ook je mening over geven. Je kan een blog maken en schrijven over elke activiteit die er tijdens de dag plaatsvond. Deze activiteiten kunnen variëren van kleine dingen zoals het wakker worden tot grote kwesties als mensenrechten of klimaatverandering!

Hou er rekening mee dat je je met je blog moet concentreren op de onderwerpen waar je een passie voor hebt, en dankzij de focus op je passie streef je er naar om te groeien op het internet.

wat is een blog
Met je blog kan je een aardig centje (bij)verdienen.

Geld verdienen met een blog?

Het is bewezen dat je met je blog geld kan verdienen, maar het is niet zo dat je er snel rijk van zal worden.

Gelukkig is het helemaal niet duur om een blog op te starten. Je moet er wel rekening mee houden dat je tijd zal moeten investeren. Je zal dus eerst moeten zorgen dat je gaat scoren op Google maar ook betrouwbare inhoud creëert om enige geloofwaardigheid te verwerven.

Enkele mogelijkheden hoe je geld kan verdienen met je blog afhankelijk van het doel van je blog:

 • Advertentieruimte op je blog privé of via Google AdSense verkopen.
 • Een affiliate partner worden, privé of via advertentienetwerken.
 • Verkoop je eigen digitale producten zoals eBooks en tutorials.
 • Lidmaatschappen verkopen voor toegang tot exclusieve inhoud of advies.
 • Je blog gebruiken als een contentmarketingtool voor je webshop.
 • Klantentevredenheid vergroten door het geven van gratis advies en bijgevolg meer verkopen.
 

Als je een blog start om je bestaande onderneming op de markt te brengen en een boost te geven, verkoop je waarschijnlijk geen advertentieruimte of lidmaatschappen. Je kan echter exclusieve digitale producten zoals eBooks, handleidingen of online cursussen maken en aanbieden als hulpmiddel voor het vastleggen van leads in ruil voor de e-mailadressen van bezoekers. Op die manier duw je ze een stap verder in je “verkoopsstrategie”.

Een blog kan perfect in combinatie met je webshop. Hierdoor ga je kennis van zaken tonen waardoor je webshop meer vertrouwen zal uitstralen naar je klanten. Zo kan je bijvoorbeeld adviezen schrijven over een nieuw product dat je aanbiedt.

Geld verdienen met je persoonlijke blog.

Het zijn niet enkel ondernemingen die geld kunnen verdienen met een blog. Je kan ook met je persoonlijk verhaal een blog opstarten om op die manier adverteerders aan te trekken. Je kan ook in een affiliate partner programma stappen. Denk maar aan al die mama, reis, beauty & foodblogs, die doen het heus niet alleen omdat ze graag schrijven.

Het verschil met een onderneming is dat je met je persoonlijke blog rechtstreeks geld wil verdienen terwijl veel ondernemingen een blog gebruiken om meer klanten aan te trekken.

Waar een onderneming maar een paar goede artikels nodig heeft om interessant te zijn voor potentiële klanten, om aan te tonen dat ze expertise hebben. Zal je met je persoonlijke blog veel meer artikels moeten schrijven.

Als je met je persoonlijke blog geld wil verdienen zal je regelmatig moeten schrijven. Je moet immers een publiek opbouwen om interessant te zijn voor mogelijke investeerders of om iets te verdienen als affiliate partner. Dat is uiteraard logisch want bloggen is nu je onderneming geworden en net zoals bij elke onderneming zal je er tijd moeten insteken.

wat is een blog
Je kan aan je blog werken waar en wanneer je maar wil.

Wat is een blog en hoe begin je?

Met een blog beginnen is niet iets wat je dagelijks doet, maar moeilijk is het niet. Via volgende 3 stappen kan je al succesvol zijn.

 • Bepaal je Niche en je doelgroep.
 • Je website laten maken.
 • Schrijf artikels en zorg dat je hoger scoort op Google.

Besluit

Ik hoop dat je nu geleerd hebt wat een blog is en dat je begrijpt hoe het werkt. Nu kan je overgaan het laten maken van je website/blog en beginnen met het schrijven van artikels. Door veel te schrijven en aandacht te besteden aan scoren op Google ga je met je blog in de toekomst geld verdienen.

Wist je dat je met Fairwebdesign volgende week al van start kan en neen, je blog moet geen duizenden Euro’s moet kosten!

Wat is een blog?
Geschreven door: Ward Reekmans
Ward richtte Fairwebdesign op nadat hij persoonlijk ondervond hoe moeilijk het was om een website te maken voor zijn VZW.
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email