Wat is dropshipping

wat is dropshipping

Dropshipping is een online orderverwerkingsmodel waarbij je je producten bij externe leveranciers besteld en waarna deze externe leverancier die producten rechtstreeks naar je klanten verzendt.

Dropshipping begon terrein te winnen tegelijkertijd met het populairder worden van AliExpress. Maar zelfs op dit moment kan slechts een handvol mensen de grootste vraag wat is dropshipping beantwoorden? Als gevolg hiervan konden tot nu toe slechts een paar slimme retailers profiteren van de lage prijzen die AliExpress bood om online winkels te lanceren.

Intussen is dropshipping uitgegroeid tot een zeer lucratief bedrijfsmodel in de e-commerce-industrie, waarbij aan groot deel van de online winkels het nu als een ondernemingsmodel gebruikt. Er zijn zelfs enkele e-commerce-giganten die succesvolle bedrijven hebben opgebouwd via een dropshipping-bedrijfsmodel.

Op deze pagina gaan we kijken naar de definitie van dropshipping, hoe het werkt, de voordelen en hoe je een bedrijf start.

Dus, is dropshipping de moeite? Dat zal je eenvoudig zelf kunnen bepalen na het lezen van dit artikel.

wat is dropshipping
Je eigen webshop zonder hoge investeringskosten.

Wat is dropshipping eigenlijk?

Dropshipping is een online orderverwerkingsmodel waarbij je geen producten van je winkel op voorraad moet hebben, maar bij je externe leveranciers koopt die ze rechtstreeks naar je klanten verzendt.

Dropshipping betekent dat je een aantal complexe problemen gaat vermijden zo heb je:

  • Geen opslagruimte of magazijn nodig om je producten op te slaan.
  • Geen voorraad bij te houden.
  • Geen zorgen over de directe verzending.
  • Geen hoge investering nodig.
 

Wat dit model aantrekkelijk maakt, is dat het gemakkelijker is op te starten dan andere soorten winkels en webshops. Bovendien heb je er minder kapitaal voor nodig om aan de slag te gaan.

Met alleen een internetverbinding en een laptop kunt je al een succesvol en lucratief bedrijf uitbouwen door een online winkel te openen en eigenlijk enkel op te treden als tussenpersoon om zo de kloof tussen klanten en groothandelaren te overbruggen. Dit bespaart je de kosten van het huren van een fysieke winkel, het kopen van een enorme eerste voorraad en het betalen van overheadkosten die boven komen drijven bij het traditionele winkelmodel.

Is dropshipping legaal? Het goede nieuws is dat het een volkomen legaal uitvoeringsmodel is en dat veel retailers van over de hele wereld gebruik hebben gemaakt (en maken) van de eenvoud om succesvolle ondernemingen uit te bouwen met klanten over heel de wereld.

wat is dropshipping
Hoe werkt dropshiping

Wat zijn de voordelen van Dropshipping?

Zoals elk bedrijfsmodel heeft dropshipping zijn voordelen. Er heeft veel gunstige aspecten waardoor het voor velen populairder is geworden dan de traditionele bedrijfsmodellen; maar er zijn ook bepaalde uitdagingen.

Dus, wat is dropshipping en zijn de voordelen?

Eenvoudig op te starten

Je kan je online dropshop winkel in drie eenvoudige stappen opzetten. Zelfs als je een nieuweling bent in de e-commerce, kunt je dit model makkelijk opzetten.

  1. Identificeer de producten die je gaat verkopen, kortweg zoek de niche waarin je gaat handel drijven. Dit kan gaan van tuinmeubelen tot juwelen.
  2. Werk samen het een goede externe leverancier.
  3. Start je online webhop met Fairwebdesign.
 

Weinig startkapitaal nodig

deze webshopmethode elimineert de operationele kosten van een traditionele winkel, zoals de aankoop van stock en het huren van fysieke winkelruimte.

De enige echte kosten die je maakt, zijn de kosten voor het opzetten je website, wat bijna niets is in vergelijking met traditionele winkelmodellen. Bovendien kan Fairwebdesign je helpen aan een betaalbare oplossing.

Het risico is beperkt

Omdat je geen voorraad moet aanleggen, sta je dus ook niet onder druk om te verkopen en hoef je je geen zorgen te maken over verouderde voorraad of niet verkochte stock. Of je nu producten verkoopt of niet, je hebt alvast niets te verliezen.

Je kan verschillende producten verkopen

Het is aan jouw om te beslissen hoeveel verschillende producten je wil verkopen. Ongeacht je niche of het aantal producten dat je kiest, er is een zeker een dropshipper voor elk product.

Je hebt meer tijd om je onderneming uit te bouwen

Je leverancier verpakt en verzendt je producten naar je klanten terwijl je winst maakt. Dit betekent minder overheadkosten en meer tijd om je winkel te ontwikkelen en verder uit te bouwen.

Je kiest waar en wanneer je werkt

Omdat je niets moet verzenden en niet rechtstreeks afhankelijk bent “third party suppliers” kies je zelf waar en wanneer je werkt.

Combineer het met je eigen webshop

Omdat je klanten niet weten waar je producten vandaan komen is het een goede oplossing om je eigen aanbod aan te vullen met producten van externe leveranciers, zonder enige meerkost. Op die manier kan je je klanten een nog betere service geven.

wat is dropshipping
Je werkt waar en wanneer je maar wil.

Wat is dropshipping en hoe werkt het?

Het dropshipping proces als bedrijfsmodel is vrij eenvoudig. Dit bedrijfsmodel is een partnerschap tussen jou als detailhandelaar, die producten online verkoopt en de klantbestellingen doorgeeft, en een leverancier die de producten vervaardigt of opslaat. De externe leverancier verpakt en verzendt de bestellingen rechtstreeks naar je klanten

Bijna elk product kan worden verkocht via dropshipping, maar om met dit bedrijfsmodel te slagen, moet je de juiste producten kiezen en deze bij de juiste doelgroep op de markt brengen. Net zoals bij elke andere winkel trouwens.

Is dropshipping winstgevend?

Als je de juiste niche kiest, de juiste leverancier vindt en je producten bij de juiste doelgroep op de markt brengt, kan deze manier van e-commerce een zeer lucratieve onderneming zijn.

Winstmarges variëren van 15% tot 45%. Maar voor luxeartikelen en consumentenartikelen zoals sieraden en elektronica kunnen de winstmarges oplopen tot 100%. Je moet er gewoon voor zorgen dat je dropshipping-proces zo gestroomlijnd mogelijk loopt met de juiste duidelijke afspraken.

wat is dropshipping
Een dropship winkel heeft geen fysieke locatie nodig en spaart dus heel wat geld uit.

Hoe begin je met dropshipping?

Dus wat is dropshipping en hoe start ik er mee? Het starten van je eigen winkel is eenvoudig. Het enige wat je moet doen is je niche identificeren, contact leggen met de juiste dropshippers om vervolgens je website uit te bouwen.

1. Kies de producten die je wil verkopen

Zodra jij je niche hebt bepaald, dien je enkel nog te bepalen welke producten je wil verkopen, of zoeken welke producten je nodig hebt om je webshop succesvol te maken.

Je kan op Google trends gaan kijken welke producten op dit moment populair zijn. Met deze tool kom je eenvoudig te weten waar potentiële klanten naar zoeken.

2. Zoek je leverancier

Net zoals bij een traditionele winkel zal je één of meerdere leveranciers nodig hebben.

De meest winstgevende methode is dat je zelf op zoek gaat naar groothandelaars die voor jou de producten naar je klanten sturen. Dit is dan misschien wel de meest winstgevende methode omdat je veel tussenstations uitsluit, het is ook de moeilijkste als je net start en geen mogelijk aankoopcijfers kan voorleggen.

In ieder geval is het waard om de plaatselijk bedrijventerreinen af te lopen op zoek naar een leverancier. Je kan ook de telefoon nemen en contact nemen met de fabrikant en vragen naar een lijst van groothandelaars.

Je kan ook kiezen uit één van de vele online dropshippers en hun producten. Hou wel rekening dat de winstmarges lager zullen uitvallen, het is echter wel eenvoudiger. Veel gebruikte leveranciers zijn o.a. Ali Express, Worldwidebrands & wholesale central maar ook Printful kan interessant zijn als je producten wil laten printen.

Hou er wel rekening mee dat als je met leveranciers uit het verre oosten werkt dat leveringen lang kunnen aanslepen en dat zijn je klanten misschien niet gewoon.

3. Kies een domeinnaam voor je webshop

Je moet uiteraard een naam geven aan je webshop en dat is je domeinnaam, op die manier gaan je klanten je online weten te vinden.

4. Je webshop uitbouwen

Dit is misschien het meest “prijzige” en tijdrovende aan het volledige proces, maar toch nog steeds duizenden euro’s goedkoper dan een traditionele winkel of webshop. Fairwebdesign helpt je met het opstarten van een betaalbare webshop.

Als je online gaat zoeken vind je waarschijnlijk tal van dropshipbedrijven en webplatforms die je een complete dropshipwinkel aanbieden met alle toeters en bellen. Dit is inderdaad een oplossing als je snel van start wil gaan maar houd er rekening mee dat het op lange termijn niet altijd de beste oplossing is. De mogelijkheden zijn beperkt en ze hebben bovendien geen al te beste reputatie.

Je klanten worden ook slimmer, zijn kritischer en kunnen intussen ook een “echte” van een “fake” webshop onderscheiden. Daarom is het beter om op lange termijn te denken en onmiddellijk je eigen webshop uit te bouwen, om zo je eigen “merk” uit te bouwen. Onder een artikel dat verscheen in Het Belang Van Limburg, je wil echt niet vergeleken worden met deze platformen.

wat is dropshipping - HBVL
Een artikel uit "Het Belang Van Limburg" over niet betrouwbare "platformen". Daar wil je als ondernemer niet mee vergeleken worden.

Besluit

Het online starten van een dropshipping webshop is eenvoudiger, goedkoper, maar kan ook winstgevender zijn dan traditionele fysieke winkels en webshops. Dat gezegd zijnde, komt een dropshipping webshop ook met zijn ups en downs, en net als elke andere onderneming zal het hard werken zijn om een succesvol bedrijf uit te bouwen.

Nu je het antwoord kent op de vraag “wat is dropshipping”, heb je alvast een idee hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Een dropshipping webshop kan je eenvoudig en snel opstarten. Fairwebdesign is een interessante partner om je hierbij te helpen.