Website bouwen

website bouwen

Hoe zelf een website bouwen?

Het klinkt misschien raar dat ik als webdesigner ga schrijven over zelf een website bouwen.

Je bent een starter of ondernemer met een beperkt budget en wil geld uitsparen op je website. Wie kan het je kwalijk nemen? Bij alle stappen die komen kijken bij het opstarten of uitbouwen van je onderneming probeer je dit ook immers op een zo goedkoop mogelijke manier te doen, waarom zou het bij je website anders zijn.

Ik begrijp dat niet iedereen de tijd heeft, of zelfs nog maar wenst het website bouwen zelf te doen, dus ik ga ook enkele andere aspecten delen over hoe je nog steeds volledig controle kan hebben over je website, zelfs als iemand anders je website bouwt.

Met de juiste begeleiding ben ik van mening dat iedereen in staat is om een mooie en functionele website te bouwen die past bij je zakelijke behoeften en die je bedrijf daadwerkelijk laat groeien.

Ik ben ook van mening dat als je hulp krijgt bij het website bouwen, je in staat zal zijn om deze actueel te houden en voortdurend functionaliteiten toe te voegen naarmate je onderneming groeit

Hoe websites bouwen evolueert.

Je hoeft geen professional te zijn om te zien dat er de afgelopen jaren veel veranderd is op het gebied van een website bouwen.

In het begin was het website bouwen een vrij monumentale taak. Het ging om een doe-het-zelf-houding, veel keer tegen de muur lopen, eindeloze uren zoeken in HTML codeboeken en blijven proberen.

Gelukkig kunt je vandaag met veel minder angst je eigen website bouwen.

Dat wil echter niet zeggen dat er in de huidige omgeving nog steeds geen plaats is voor webdesigners. Er is absoluut behoefte aan webdesigners die de snelle, gebruiksvriendelijke websites bouwen die je nu ziet presteren op het internet.

Aangezien niet iedereen de tijd heeft om zijn eigen website te bouwen, spelen webdesigners een sleutelrol bij het tot leven brengen van de websites van drukke ondernemers.

website bouwen
Website bouwen is geëvolueerd, maar er komt toch nog steeds veel bij kijken.

Controle over je eigen website

Wanneer je een nieuwe onderneming start, of je bent bezig met het herwerken van je bestaande website, kan er een kleine stem in je hoofd klinken die vraagt: “Hoe moeilijk kan dit zijn? Kan ik dit zelf een website bouwen? “

Het kan zijn dat je deels al in de verleiding bent gekomen om het zelf eens te proberen. Op die manier kan je immers geld besparen en zal zelf een website bouwen je bevrijden van elke afhankelijkheid van een webdesigner of bureau.

Ik sta 100% achter het feit dat je controle wil hebben over je website. Dit is ook de reden waarom ik een uitgebreid klantenplatform heb waar allerlei adviezen en tips staan hoe je zelf je website kan uitbouwen en er dus ook controle over hebt.

In mijn klantenportaal leer ik hoe je een website moet onderhouden, algemene taken moet uitvoeren zoals het schrijven van nieuwe blogposts, teksten aanpassen, foto’s toevoegen en wijzigen maar ook hoe je hoger kan scoren in Google.

Bovendien zorg ik ook bij elke op maat gemaakte website voor een persoonlijke opleiding over hoe je je website moet aanpassen en onderhouden.

Angst voor je website?

Dat kan nu eenmaal gebeuren.

Ondanks dat je de misschien de allerbeste bedoelingen hebt om meerdere keren per maand naar je website te gaan en nieuwe inhoud te plaatsen, is het vaak zo dat veel website eigenaars niet zo vaak inloggen en wijzigingen aanbrengen als ze gehoopt hadden.

Het zal je misschien verbazen dit te horen. Als je tenslotte met mij of een andere webdesigner had samengewerkt om de website van je dromen te bouwen, zou je dan niet ijverig zijn om de inhoud actueel en nieuw te houden, zodat je onderneming zou groeien?

Niet noodzakelijk. Er kunnen veel redenen zijn waarom je je website niet wilt updaten.

Het zou kunnen zijn dat je het vertrouwen verliest bij het aanbrengen van wijzigingen aan je website. Hoewel alles in de handleiding en via de opleiding steeds ter beschikking is en dit steeds kan inzien, kan het zijn dat je bang bent om “iets te breken”. Die angst zal misschien nooit uitkomen, maar je krijgt de angst niet weg.

Geloof me, toen ik net begon, was mijn angst om websites te breken heel reëel.

Zelfs als je niet bang bent om de site te verknoeien, heb als drukbezette ondernemer veel andere taken uit te voeren. Het is onvermijdelijk dat blogposts en site-updates opzij komen te staan als ze geen deel uitmaken van je dagelijkse routine.

Het kan zijn dat je het onderhouden van je website niet direct ziet als het genereren van inkomsten en daardoor mogelijk wordt aangetrokken door ander werk.

Het is zelfs nog meer waarschijnlijk dat je je nooit opnieuw aanmeldt voor een snelle update als het platform van je website geen handige handleiding heeft, waardoor je zelf zal moeten leren hoe je je website moet aanpassen. Voor een extra leerproces heb je als drukbezette ondernemer uiteraard geen tijd.

Dus hoe kunnen we die angst voorkomen?

Wat ik heb ontdekt, is dat mensen die hun website bouwen in een gestructureerd project, met professionele begeleiding, veel meer vertrouwen hebben in de voortdurende marketing van hun onderneming door middel van hun website

Dit is ook logisch als je er even over nadenkt.

  • Ze hebben hun websites helemaal opnieuw gemaakt en begrijpen hoe alle onderdelen samen functioneren.
  • Ze hebben alle vragen gesteld over hoe dingen werken en wat er gebeurt als ze op dit of dat drukken.
 

Zodra hun website live is, hebben ze alle vertrouwen in alle aspecten van het onderhoud van hun website. Dit omvat eenvoudige taken zoals het maken van nieuwe berichten en het wijzigen van tekst, evenals complexere updates zoals het toevoegen en vervangen van foto’s.

Het betekent dat ze de volledige controle hebben over hun website en hoe ze hun onderneming online vooruit helpen.

website bouwen
Bij het website bouwen komt ook planning kijken, vergeet dat zeker niet.

Welke zijn de opties om een website te bouwen?

als ondernemer wil je zelf inhoud aan je website kunnen toevoegen, in feite is het zelfs een noodzakelijk onderdeel om enige waarde te geven aan je website.

Dus hoe kan je een website bouwen waar je trots op bent en die up-to-date kan houden?

Volgens mij heb je twee opties:

  1. Je kiest voor een webdesigner zoals Fairwebdesign.
  2. Je gaat zelf je website bouwen.
 

1. Je kiest voor een webdesigner zoals Fairwebdesign.

Of je al dan niet kiest voor Fairwebdesign, is het website bouwen door een webdesigner misschien de beste keuze. Het is een investering in je onderneming en een springplank naar groei, als je tenminste de juiste webdesigner kiest. Je bent zeker van een waardevolle website voor je onderneming die je goed van dienst zal zijn en nieuwe klanten zal opleveren.

Hier zijn enkele van de tips voordat je aan de slag gaat:

  • Zoek een aantal websites die je leuk vindt en denk na hoe je wil dat je website er uit ziet.
  • Praat met je webdesigner en controleer of je een goede verstandhouding hebt aangezien je het hele project zal samenwerken. Bespreek zeker of je webdesigner kan maken wat jij in gedachten hebt, of dat het weer eentje is waar je uit een template moet kiezen.
  • Voordat je een beslissing neemt, moet je duidelijkheid hebben over alle (veelal verborgen) jaarlijkse kosten voor je website o.a. zoals hosting, domeinnaam en onderhoud zodra je website is voltooid.
 

2. Zelf je website bouwen

Als je tijd (en dus geld) investeert om een programma te leren kennen en hoe je het op de juiste manier moet gebruiken om een website te bouwen, dan kan je dit gerust zelf doen.

Heb je echter geen kennis van het juiste programma of software dan vraag jij je misschien af hoe je toch zelf je website kan bouwen.

Het antwoord op deze vraag hangt enigszins af van wat je van plan bent met je website te doen, hoeveel functies je wil hebben en of je website mee moet groeien met je onderneming.

Website builders

Het is precies alsof ze de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond schieten. Je hebt verschillende “drag & drop” programma’s zoals Wix, Squarespace, Weebly, Jimdo, Jouwweb.be en nog veel andere om website bouwen te “vereenvoudigen”. Deze kun je helpen om eenvoudige en leuk uitziende website te bouwen.

Ze beloven allemaal dat je het website bouwen binnen 30 minuten is afgehandeld en online staat. Het klopt nog ook, er staat “iets online”. Maar zoals bij elke nieuwe tool zal je toch tijd moeten investeren om niet enkel het programma te leren kennen, maar ook je website te bouwen.

Hoewel je met deze website builders snel iets aantrekkelijks kan maken, zijn er beperkingen aan de functionaliteit van deze websites die aan het licht komen naarmate je onderneming groeit en je websitevereisten evolueren.

Ik zou aanraden om dergelijke website builders alleen te gebruiken voor een hobbysite, of voor een site waar je, zowel nu als in de toekomst, enkel basisfuncties voor nodig hebt en het niet belangrijk is of je al dan niet scoort op Google.

De aard van de “drag & drop interfaces” betekent ook dat er veel code achter de pagina’s zit, waardoor ze minder zoekmachinevriendelijk kunnen worden. Persoonlijk heb ik zelf ook ooit een website gebouwd met dergelijk platform en naarmate dat je meer wilt, lopen de kosten ook enorm op. Dan heb ik nog niet gesproken over de beperkte kwaliteit die geleverd werd bij betaalde functies.

Welke moet ik dan kiezen?

Inmiddels kan je waarschijnlijk wel al raden dat ik een beetje bevooroordeeld ben.

Dat komt omdat ik een groot voorstander ben geworden om het vanaf de eerste keer onmiddellijk goed te doen. En geloof me, ik heb genoeg slechte ervaringen omdat ik dit zelf niet deed!

Je onderneming kan niet overleven zonder klanten, en je klanten kunnen je niet vinden zonder marketing/website. Je moet resultaten halen en je website is de hoeksteen van al je marketing voor je onderneming, dus het loont de moeite om het vanaf het begin goed te doen, en dat start dus bij het website bouwen.

Met de juiste begeleiding is het absoluut haalbaar om je eigen website uit te bouwen tot een juweeltje.

Als je besluit het heft in eigen handen te nemen en het website bouwen zelf te doen, raad ik je ten zeerste aan om je aan te melden voor een gestructureerd programma en je alles leert wat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan. Hiermee bedoel ik een deftig programma zoals Joomla, Drupal of WordPress. Hou er wel rekening mee dat je voldoende tijd investeert om het programma onder de knie te krijgen.

Het is verleidelijk om gewoon meteen aan de slag te gaan met een gratis drag & drop website builder, omdat het “snel” gaat. Het gevaar is echter dat je stukjes die je her en der vindt, gaat samenvoegen, om iets te creëren wat op een website lijkt, maar eigenlijk een onsamenhangend geheel is.

website bouwen
Ga niet over één nacht ijs bij het website bouwen, er komt meer bij kijken dan je denkt.

Besluit

Of je nu een webdesigner onder de arm neemt, of het website bouwen volledig zelf doet, bekijk de kosten van het bouwen van je website niet als een uitgave.

Mag ik een suggestie doen voor je van start gaat? Nu ja één, misschien een paar.

  • Zorg ervoor dat je voor je aan je website begint duidelijk weet waar je met je onderneming naartoe wil en wat je plannen zijn. Hoe sterk de wil en verleiding is om onmiddellijk te starten met het website bouwen, wees geduldig. Je website is immers de uitstraling van je onderneming en je gaat dus best niet over één nacht ijs.
  • Besef goed dat je website alleen, je bedrijf niet zal laten groeien, in tegenstelling wat velen denken. Het is echter wel de hoeksteen van je online marketing, maar tenzij je er niet via andere kanalen naartoe leidt of je er tijd in steekt door het schrijven van nieuwe inhoud, wordt je website enkel een online brochure die niemand opent.
  • Zorg ervoor dat je duidelijk weet wat het doel is van je website voor je start met het website bouwen.
  • En tot slot, laten we dit niet verdoezelen. Het maakt niet uit wie je website bouwt, er komt werk bij kijken. Je besteedt tijd aan het goedkeuren van lay-outs, het schrijven van inhoud, het zoeken van afbeeldingen, enz. Je zal tijd moeten vrijmaken in je agenda en afhankelijk van welke manier van website bouwen je kiest, zal het meer of minder tijd vergen.
 

In ieder geval kan Fairwebdesign een ideale partner zijn voor het bouwen van je website. Fairwebdesign biedt een betaalbare oplossing en beschikt over een uitgebreide handleidingen zoals hoger scoren in Google.

Website bouwen
Geschreven door: Ward Reekmans
Ward richtte Fairwebdesign op nadat hij persoonlijk ondervond hoe moeilijk het was om een website te maken voor zijn VZW.
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email